Welk lasapparaat moet ik kopen?

Welk lasapparaat heb ik nodig?

Als je op zoek bent naar een lasapparaat, zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het kan een uitdaging zijn om het juiste apparaat te vinden dat past bij jouw behoeften en budget. Hieronder vind je vijf belangrijke tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een lasapparaat.

Type lasproces

Er zijn verschillende soorten lasprocessen, zoals MIG/MAG lassen, TIG lassen, elektrodelassen en het nieuwe laserlassen. Het is belangrijk om te weten welk proces het beste past bij het materiaal dat je wilt lassen en het gewenste eindresultaat.

Vermogen

Het vermogen van een lasapparaat is een belangrijke factor om te overwegen. Het vermogen wordt meestal uitgedrukt in ampères en bepaalt de dikte van het materiaal dat je kunt lassen. Een hoger vermogen betekent meestal dat je dikker materiaal kunt lassen.

Mobiel of stationair

Afhankelijk van de locatie van je werkzaamheden en de grootte van het werkstuk dat je wilt lassen, kan het handig zijn om te kiezen voor een mobiel lasapparaat. Als je echter op één locatie werkt en grote werkstukken moet lassen, is een stationair lasapparaat meer geschikt.

Merk en kwaliteit

De kwaliteit van het laswerk hangt ook af van de kwaliteit van het lasapparaat. Het is belangrijk om een betrouwbaar merk te kiezen met goede reviews en ervaringen. Kemppi is zo’n merk dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid en kwaliteit. DWK Welding is een betrouwbare Kemppi verdeler met een uitstekende service.

In het laserlassen kiezen we resoluut voor het merk Most. Most is een Europees merk. Hun toestellen en toebehoren voldoen aan de strenge Europese regelgeving.

Als je al deze factoren in overweging neemt, kun je een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van een lasapparaat. Kemppi, Most en DWK Welding bieden betrouwbare opties van hoge kwaliteit die aan al deze criteria voldoen. Of je nu op zoek bent naar een mobiel of stationair apparaat, voor MIG/MAG, TIG, laser en elektrodelassen, Kemppi en DWK Welding hebben het juiste lasapparaat voor jouw behoeften.

Contacteer ons

Waar op letten bij een lasapparaat?

Het vermogen van een lasapparaat wordt uitgedrukt in ampère. Normaal gezien wordt de volgende regel gehanteerd: per millimeter staal heb je 40 ampère vermogen nodig. Dus als je 6 millimeter staal wilt lassen, dan heb je een lasapparaat nodig met minstens 240 ampère. Let er wel op dat je een lasapparaat met meer dan 200 ampère niet kunt aansluiten op het gewone elektriciteitsnetwerk. Hiervoor heb je minstens 3 fasen nodig.

Een tweede belangrijke factor is de inschakelduur. Dit geeft aan hoelang je het apparaat kunt gebruiken voordat die zichzelf uitschakelt om oververhitting tegen te gaan. Een lasapparaat kan je over het algemeen niet langer dan 10 minuten na elkaar gebruiken. De inschakelduur geeft daarom aan wat het maximale vermogen is waarmee je continu kunt lassen bij 100% (10 minuten), 60% (6 minuten) en 20% (2 minuten). Daarna moet het apparaat eerst afkoelen voordat er weer gelast kan worden. Dus is het vermogen bij een inschakelduur van 60% bijvoorbeeld 200 ampère, dan betekent dit dat je 6 minuten lang met een vermogen van 200 ampère kunt werken.

Bekijk al onze lasapparaten

Bescherm jezelf!

Neem zeker voldoende veiligheidsmaatregelen wanneer je aan de slag gaat met een lasapparaat. Beschermende kleding dat je beschermt tegen vonken en spetters wordt ten zeerste aangeraden. Een lashelm of laskap is echter onmisbaar! Een lashelm beschermt je hoofd en voorkomt pijnlijke en geïrriteerde ogen.
Bekijk onze lashelmen
Laser lasapparaten

Most laserlasapparaten zijn compacte, draagbare en luchtgekoelde handlasapparaten die werken met een energie-efficiënte laser, waardoor ze minder warmte genereren dan traditionele lasapparaten. Ze zijn eenvoudig in te stellen dankzij een groot en duidelijk touchscreen. De apparaten lassen tot wel vier keer sneller dan traditioneel TIG-lassen, met als resultaat een perfecte lasnaad, een diep smeltbad en een hoge laskwaliteit. Bovendien is er na het lassen minder slijp- en reinigingswerk nodig door de gerichte single fiber laser.

Voordelen
  • Eenvoudig in gebruik
  • Snel lassen (4x sneller dan TIG)
  • Perfect voor dun plaatwerk
  • Hoge laskwaliteit
  • Minder nabewerking
Nadelen
Toevoegmateriaal
  • Lasdraad
Valt de keuze voor een laserlastoestel?

Dan geeft DWK Welding je de keuze tussen de Most Max-T45 en de Most Max-T65.

Overzicht laser lasapparaten
Elektrode lasapparaten (MMA)

Elektrode lasapparaten zijn perfect voor kleine reparaties. Daarnaast zijn ze compact en draagbaar. Daarom zeer geschikt voor voor doe-het-zelvers, aannemers en beginners. Het is een relatief traag lasproces, waarbij je beklede elektroden gebruikt als toevoegmateriaal om lasverbindingen te maken. Bij elektrode hoef je geen geen beschermgas toe te voegen, waardoor deze apparaten als enige ook eenvoudig buiten zijn te gebruiken.

Voordelen
  • Relatief goedkope lastoestellen
  • Lassen op verplaatsing
  • Draagbaar
  • Buiten lassen
  • Aansluitbaar op een generator
Nadelen
  • Nabewerking is nodig
  • Langzaam lasproces
Toevoegmateriaal
  • Elektrode
Valt de keuze voor een elektrode lastoestel?

Dan geeft DWK Welding je de keuze tussen de Kemppi Minarc 150, de Kemppi Minarc Evo 180 of voor de Kemppi Master S.

Overzicht elektrode lasapparaten
Halfautomaat lasapparaten (MIG/MAG)

MIG/MAG lasapparaten zijn erg geschikt voor het maken van snelle en grootschalige lasverbindingen van hoge kwaliteit. Deze lasapparaten worden veelal door professionals gebruikt die bezig zijn met omvangrijke projecten. Bij MIG/MAG lasapparaten zit het toevoegmateriaal (lasdraad) verwerkt in het laspistool waardoor het automatisch vrijkomt tijdens het lassen.

Voordelen
  • Snel
  • Automatisch vrijkomen toevoegmateriaal
  • Geschikt voor veel smeltbare materialen
Nadelen
  • Vrijkomen van spetters
  • Niet buiten bruikbaar
Toevoegmateriaal
  • Lasdraad
Is een halfautomaat lastoestel het geschikte toestel voor jou?

Dan heeft DWK welding een groot gamma Kemppi lasapparaten voor u in de aanbieding.
Kies je voor een compact toestel zoals de nieuwe MincarcMig Auto 190/220 de Kemppi Kempact Mig 2530 of verkies je de nieuwe Kemppi Master M (Pulse)? Of misschien is de Kemppi Kempact RA wel het toestel dat de juiste kwaliteiten heeft voor je laswerk. Wanneer het geavanceerde toestellen mogen zijn, dan kunnen we je de Kemppi Fastmig M, de Kemppi Fastmig X5 (Pulse) of de nieuwe Kemppi FastMig X3 (Pulse) aanraden.

Overzicht MIG/MAG lasapparaten
TIG lasapparaten

Met TIG lasapparaten werk je secuur en maak je lasverbindingen van zeer hoge en mooie kwaliteit. Ze worden daarom veel gebruikt bij het herstellen en restaureren van auto’s, motoren en andere objecten waarbij precisie een vereiste is. Je hoeft soms geen toevoegmateriaal te gebruiken omdat het werkstuk zo warm wordt dat de verbinding puur via het ontstane smeltbad wordt gemaakt. Wil je toch lasdraad als toevoegmateriaal gebruiken, dan moet je met twee handen werken wat nog meer precisie en ervaring vraagt.

Voordelen
  • Hoge nauwkeurigheid
  • Geen nabewerking nodig (alleen bij roest)
  • Geschikt voor alle smeltbare materialen
Nadelen
  • Complex en een hoge leercurve
  • Niet buiten bruikbaar
Toevoegmateriaal
  • TIG lasdraad
Is een TIG lastoestel het juiste toestel voor je noden?

Dan geeft DWK Welding je de keuze uit het compacte Kemppi Minarc Tig Evo lasapparaat, het geavanceerde Kemppi Mastertig lasapparaat, of ga je voor de nieuwe compacte krachtpatser Kemppi Minarc T.

Overzicht TIG lasapparaten
Contacteer ons

Krommebeekpark 7
8800 Roeselare

+32 51 491 491
info@dwk-welding.be

Openingsuren

Maandag tot donderdag:
08.00u - 17.00u
Vrijdag:
08.00u - 16.00u
Zaterdag:
op afspraak
Zon- en feestdagen:
gesloten

Producten

Lastoestellen
Plasmasnijders
Laserlassen
Stiftlassen
Lashelmen

Lastafels
Cobots
Rookafzuiging
Toevoegmateriaal
Diversen

Ondersteuning

Projectondersteuning
Normeringen
Lasserskwalificatie
Niet-destructief lasonderzoek

Over ons

DWK Welding Solutions
Kwaliteitsvolle apparatuur
Verbeter je laswerk
Ruime stockvoorraad
Eigen serviceafdeling

Opleidingen

Visueel lasinspecteur

Nieuws
Catalogus
Contact